Hyppää pääsisältöön

August Ahlqvist jäi historiaan Kiven teilaajana

Kirjailija Arvo Salo käsitteli Aleksis Kiveä ja tätä vastaan hyökännyttä kriitikko August Ahlqvistia näytelmässään Yks perkele, yks enkeli vuonna 1985.

Professori, kirjailija ja kirjallisuusarvostelija August Ahlqvist (1826-1889) on tunnettu jälkipolvien keskuudessa henkilönä, joka tuomitsi Aleksis Kiven Seitsemän veljestä” –romaanin.

Kansallisromanttisen Ahlqvistin mukaan teos oli ”naurettava ja häpeäpilkku” sekä ”rahvaan häväistystä”. Ahlqvistin hyökkäys oli kuitenkin pohjimmiltaan suunnattu Snellmania ja suomalaisuusliikettä vastaan, Salo sanoo.

Omassa kirjallisessa tuotannossaan Ahlqvist käytti nimeä A. Oksanen. Salon näytelmän otsikko "Yks perkele, yks enkeli" on peräisin hänen runostaan Sydämeni asukkaat, jossa Ahlqvist kuvaa omaa sekä kovaa että tunteellista luontoaan: "Yks perkele, / yks enkeli / asuvat sydämessäni; / ne taistelee / ja kamppailee, / yks toistaan voittaa koettelee."

Teksti: Jukka Lindfors