Hyppää pääsisältöön

Aunuksen rintamaradio aloittaa

"Valoa Aunukselle ja vapaan Suomen sana maailmalle." Radio välitti suomalaisjoukoille ja alueen asukkaille rintamakuvauksia, hartauksia ja viihdettä.

Tietolaatikko

Aunuksen radio siirtyi lokakuussa 1942 Petroskoihin. Radion ohjelmapäällikkönä toimi koko sodan ajan Pekka Tiilikainen ja kuuluttajina mm. viihdyttäjät Kauko Käyhkö ja Oke Tuuri. Suurin osa lähetyksistä oli releellä välitettyä Yleisradion ohjelmaa.
Aunuksen radio oli ”radiotyön sisäoppilaitos”, joka tarjosi toimittajille asunnon, ruuan ja vaatteet talon puolesta. Se muistutti monessa suhteessa vaikkapa varhaista Radio Cityä: hallintoneuvostoa ei ollut, ohjelmistoa saattoi tarpeen vaatiessa muuttaa hetkessä, ja musiikki oli keskeisessä asemassa. Äänilevyjä soitettiin 11 tuntia päivässä, ja oikein hyvä kappale saattoi soida jopa kolmasti peräkkäin.
Rintamaradioilla oli myös live-esitysten alalla ainutlaatuinen kilpailuetu: maan parhaat taiteilijat suorittivat niissä ilmaiseksi ohjelmaa.

Syyskuussa 1941 aloittaneen Aunuksen radion vihkiäisjuhla pidettiin 1.9. Vieljärvellä. Siviilissä urheilutoimittajana tunnettu vänrikki Sulo Kolkka puhui vihkiäisissä Aunuksen radion merkityksestä.

Karjalaiset saivat Kolkan mukaan nyt kuunnella oman heimon kieltä, tutustua Suomen kansan optimistiseen elämänkatsomukseen ja nauttia Jumalan sanasta.

Pastori Vapalahden aiheena oli radion rooli Jumalan sanan levittäjänä. Aunuksen kamaran lisäksi myös sen avaruus oli nyt vapautettu bolsevismin saastasta.

Lue lisää:

Aunuksen radiossa soivat iskelmät ja Jumalan sana

Aunuksen radioasema tarjosi Suomen jermuille ja alueen asukkaille tk-kuvauksia, hartaushetkiä ja ajanvietettä. Pekka Tiilikainen muistelee rintamaradion aikoja.

Lue lisää:

Pekka Tiilikainen Aunusta valtaamassa

Rintamareportteri Pekka Tiilikainen kuvaa ensimmäistä suomalaisten valtaamaa aunukselaiskylää ja selostaa Aunuksen kaupungin valtausta. Neuvostoasumisessa on reportterille runsaasti ihmeteltävää.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto