Hyppää pääsisältöön

Balkan kukistuu 1941

Maaliskuussa 1941 suursota oli laajenemassa maailmanmittaiseksi. Euroopan sota keskittyi Balkanille, ja Saksa valmisteli hyökkäystä Neuvostoliittoon.

Saksa ehdotti Japanille hyökkäystä Singaporeen. Taistelu Englannista oli muuttumassa taisteluksi Atlantista. Akselivallat saivat lisäjäseniä Itä-Euroopasta. Saksan joukot vyöryivät Bulgariaan.

Tieto Saksan hyökkäyssuunnitelmasta itään välitettiin venäläisille, mutta Stalin kieltäytyi uskomasta sitä. Hyökkäystä viivytti kuitenkin vielä useita viikkoja Hitlerin raivoissaan aloittama operaatio ”Jugoslavian lopettamiseksi kansallisena yksikkönä”.

Huhtikuussa 1941 Neuvostoliitto teki hyökkäämättömyyssopimuksen Japanin kanssa, ja Stalin halasi Saksan lähettilästä ystävyyden merkiksi.

Punainen meri ja Adenin lahti olivat liittoutuneiden hallinnassa, mutta akselivallat saivat liittolaisia Lähi-idästä, ja Rommel lähestyi Suezin kanavaa. Jopa Grönlantiin sijoitettiin amerikkalaisia sotavoimia.

Toukokuussa 1941 Yhdysvaltoihin julistettiin poikkeustila sodan laajentumisen vuoksi. Ranskan Vichyn hallitus tarjosi Saksalle jalansijan Lähi-idässä ja Afrikassa. Irak oli kokenut vallankaappauksen, ja saksalaishävittäjät saapuivat Mosuliin.

Saksa ja Italia kukistivat Jugoslavian vastarinnan ja Kreikassa taistelleet brittijoukot. Stalin osoitti hyvää tahtoaan Saksalle kaikin keksiminsä keinoin.

Italialaiset antautuvat Etiopiassa, ja keisari Haile Selassie palaa valtaan. Yhdysvaltain puolustusministeri määräsi amerikkalaiset suojelemaan Britanniaan meneviä laivasaattueita.

Teksti: Jukka Lindfors