Hyppää pääsisältöön

Bo Carpelanin lyriikan valoisia ja tummia huoneita

Bo Carpelan
Bo Carpelan 1969 Bo Carpelan Kuva: Yle Bo Carpelan

Kirjallisuuskriitikko ja runoilija Bo Carpelan (1926–2011) on luettu Suomen johtaviin ruotsinkielisiin lyyrikoihin. Taiteessa tapahtuu -ohjelman haastattelussa vuonna 1977 juuri pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saanut runoilija pohtii lyriikan merkitystä yhteiskunnassa.

Tietolaatikko

Bo Carpelan oli ensimmäinen kirjailija, joka sai Finlandia-palkinnon kahdesti: 1993 romaanistaan ”Urwind”/”Alkutuuli” ja 2005 romaanistaan "Berg"/"Kesän varjot".

Kirjailija Bo Carpelan kuoli 11.2.2011. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

”Lyriikka opettaa näkemään jotain, mistä ihminen on kävellyt ohi”, Bo Carpelan sanoo vuonna 1977 tehdyssä haastattelussa. Kokoelma I de mörka rummen, i de ljusa (1977) toi Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

Suomenruotsalainen runous raivasi aikanaan tietä modernismille, vaikkei se 1970-luvulla Carpelanin mielestä ollutkaan enää samanlaisessa edelläkävijän asemassa kuin vaikkapa 1920-luvulla.

Carpelanin mukaan lyriikan asema oli nyt sangen hyvä, sillä varsinkin suomenkielistä runoutta luettiin vilkkaasti. Suomenruotsalainen lukijakuntaa hän piti kuitenkin hieman vanhoillisena ja toivoi uusia nuoria runonharrastajia.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä