Hyppää pääsisältöön

Bodomjärven murhista epäillyn Nils Gustafssonin väitettiin tunnustaneen surmat

Bodomjärven surmien oikeuskäsittely sai syyskuun alussa 2005 yllättävän käänteen. Todistajana ollut surmien päätutkija väitti epäillyn Nils Gustafssonin tunnustaneen surmat vuotta aiemmin.

Käräjäistunnossa surmien päätutkija Markku Tuominen kertoi, että Nils Gustafsson olisi tunnustanut vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen vuonna 2004. Tunnustus kuului Tuomisen mukaan seuraavasti: "Tehty mikä tehty. Viistoista vuotta tuli." Tuomisen mukaan oli selvää, että Gustafsson tarkoitti Bodomjärven surmia. Gustafsson itse ei lausahdusta muistanut, mutta epäili sen olevan vain "huulenheittoa". Varsinaisissa poliisikuulusteluissa kolmesta surmasta epäilty ei ole milloinkaan tunnustanut tekoa.

Poliisin lausunto kiristi oikeussalin ilmapiiriä. Gustafssonin asianajaja Jukka Uotila hermostui ja kysyi, miksei tutkintaa lopetettu, jos poliisilla oli jo alkuvaiheessa tunnustus. Myös syyttäjälle Tuomisen lausunto tuli yllätyksenä. Hän totesikin, ettei Gustafssonin lausunnolla ole merkitystä, koska häntä ei ole kuultu rikoksesta epäiltynä. Omaisten asianajaja Heikki Lampela puolestaan oli eri mieltä.