Hyppää pääsisältöön

Buckminster Fuller, uuden maailman suunnittelija

Amerikkalainen insinööri ja arkkitehti Buckminster Fuller ennusti, että köyhyys voitettaisiin vuoteen 2000 mennessä. Fuller oli myös yksi aurinko- ja tuulienergian varhaisimmista puolestapuhujista. Kaarle Nordenstreng tapasi 72-vuotiaan visionäärin vuonna 1967.

Fuller uskoi, että nälänhätä ja sodat ovat poistettavissa teknillisin ratkaisuin.

Tilavampaa asumista Fuller tavoitteli vuonna 1947 kehittämällään pallomaisella rakennelmalla, ns. geodeettisella kuvulla, jonka mallia on sittemmin käytetty niin sääasemien, Afrikan köyhien kuin USA:n merijalkaväen tarpeisiin.

Ohjelmassa esitellään myös Fullerin uusin keksintö, uiva kaupunki. Haastattelu on tehty maaliskuussa 1967 Carbondalessa, Illinois'ssa, jossa Fuller tuolloin toimi apulaisprofessorina.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto