Hyppää pääsisältöön

Chileläinen pakolaislääkäri Suomessa

Chilen sotilaskaappauksen jälkeen vuosina 1973–77 Suomeen saapui maasta kaikkiaan 182 pakolaista. Yksi heistä oli joulukuussa 1973 maahan tullut lääkäri.

Sotilasjunttaa paenneet tunsivat itsensä ilmeisen tervetulleiksi Suomeen, vaikka kylmyys hätkähdyttikin aluksi. Ritva Enebäckin haastattelema pakolainen kertoo kokeneensa kaikilta tahoilta pelkkää ystävyyttä. Kansanluonne tosin oli erilainen kuin chileläisillä.

Olot kotimaassa olivat vaikeita. Allenden aikana lapsikuolleisuus oli alentunut, mutta oli juntan vallan aikana jälleen nousussa aliravitsemuksen ja terveydenhoidon kalleuden vuoksi. Kymmeniä lääkäreitä oli ammuttu, satoja virui leireillä ja sadat olivat paenneet maasta.

Chilen sotilasvallankaappaus vaikutti Suomessakin

Kommentit