Hyppää pääsisältöön

Danny joutui kriittisten toimittajien piinapenkkiin

Yhteiskunnallisten aiheiden yhdistäminen kaupallisuuteen, esiintymisten näyttävyys ja muusikoiden riisto olivat aiheina, kun Pop Storyn toimittajat tenttasivat D-tuotannon toimitusjohtajaa Dannya vuonna 1971.

Danny eli Ilkka Lipsanen (s. 1942) toi jo 1960-luvulla Suomeen näyttävät lavashow’t ja perusti kokemuksista viisastuneena oman ohjelmatoimistonsa vuonna 1966.

Sekä hänen tyylinsä että asemansa saivat 1970-luvun kriittiset toimittajat esittämään kärjekkäitä kysymyksiä. Aluksi tiukataan, onko puheissa yhteistyöstä Tom Jonesin managerin kanssa perää. Dannyn mukaan levytyksestä Englannissa on sovittu, mutta hänellä ei ole toistaiseksi ollut aikaa viedä asiaa eteenpäin.

Dannyn kesäshow't käsittelivät yhteiskunnan epäkohtia, kuten saastumista, väkivaltaa ja sotia. Onko tällaisten asioiden käsittely kaupallisessa yhteydessä oikein, artistilta perätään useaan otteeseen. Tämän mielestä "leikkimielinen osallistuminen" sopi kaupallisuuteen oikein mainiosti. "Useimmat yritykset ovat kaupallisia", hän puolustautuu.

Haastattelijat syyttävät Dannya myös "mahtavien kulissien" ylläpitämisestä niin esiintymisissään kuin yksityiselämässään. Kiertueiden suurta henkilökuntaa ja varustemäärää Danny perustelee tanssipaikkojen heikolla varustelutasolla. Hän asui vuokra-asunnossa, eikä tuntenut suurta tarvetta näyttäytyä julkisuudessa ammattinsa ulkopuolella.

Haastattelun loppupuolella viitataan "pahojen lehtien" kirjoituksiin, joiden mukaan Danny toimitusjohtajana "kuristi" ja riisti tallinsa artisteja. Kuulusteltavan mukaan yhteistyö Suomen johtavien artistien kanssa kertoi kuitenkin jonkinlaisesta molemminpuolisesta luottamuksesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto