Hyppää pääsisältöön

Danny joutui kriittisten toimittajien piinapenkkiin

Yhteiskunnallisten aiheiden yhdistäminen kaupallisuuteen, esiintymisten näyttävyys ja muusikoiden riisto olivat aiheina, kun Pop Storyn toimittajat tenttasivat D-tuotannon toimitusjohtajaa Dannya vuonna 1971.

Danny eli Ilkka Lipsanen (s. 1942) toi jo 1960-luvulla Suomeen näyttävät lavashow’t ja perusti kokemuksista viisastuneena oman ohjelmatoimistonsa vuonna 1966.

Sekä hänen tyylinsä että asemansa saivat 1970-luvun kriittiset toimittajat esittämään kärjekkäitä kysymyksiä. Aluksi tiukataan, onko puheissa yhteistyöstä Tom Jonesin managerin kanssa perää. Dannyn mukaan levytyksestä Englannissa on sovittu, mutta hänellä ei ole toistaiseksi ollut aikaa viedä asiaa eteenpäin.

Dannyn kesäshow't käsittelivät yhteiskunnan epäkohtia, kuten saastumista, väkivaltaa ja sotia. Onko tällaisten asioiden käsittely kaupallisessa yhteydessä oikein, artistilta perätään useaan otteeseen. Tämän mielestä "leikkimielinen osallistuminen" sopi kaupallisuuteen oikein mainiosti. "Useimmat yritykset ovat kaupallisia", hän puolustautuu.

Haastattelijat syyttävät Dannya myös "mahtavien kulissien" ylläpitämisestä niin esiintymisissään kuin yksityiselämässään. Kiertueiden suurta henkilökuntaa ja varustemäärää Danny perustelee tanssipaikkojen heikolla varustelutasolla. Hän asui vuokra-asunnossa, eikä tuntenut suurta tarvetta näyttäytyä julkisuudessa ammattinsa ulkopuolella.

Haastattelun loppupuolella viitataan "pahojen lehtien" kirjoituksiin, joiden mukaan Danny toimitusjohtajana "kuristi" ja riisti tallinsa artisteja. Kuulusteltavan mukaan yhteistyö Suomen johtavien artistien kanssa kertoi kuitenkin jonkinlaisesta molemminpuolisesta luottamuksesta.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto