Hyppää pääsisältöön

Kansannousu mursi Berliinin muurin 1989

Berliiniläiset juhlivat muurin murtumista 9.11.1989.
Berliiniläiset juhlivat muurin murtumista 9.11.1989. Berliiniläiset juhlivat muurin murtumista 9.11.1989. Kuva: imago/Dieter Matthes/ All Over Press Berliinin muurin murtuminen

Itäsaksalaisten kansannousu sai DDR:n avaamaan rajat kansalaisilleen 9.11.1989. Ilmoitus tuli julki tuona iltana ennakoimattomasti ja näkyi etenkin Berliinin muurilla, joka muuttui idän ja lännen kohtauspaikaksi. Muuri murtui vielä samana yönä.

Syksy 1989 oli DDR:ssä levoton. Maassa osoitettiin laajasti mieltä hallitusta vastaan ja kymmenettuhannet ihmiset onnistuivat pakenemaan liittotasavallan puolelle. Arvioitiin, että lähtöhaluja oli kaikkiaan miljoonalla itäsaksalaisella.

Maan johtaja Erich Honecker erosi virastaan 18. lokakuuta. Marraskuun alussa uusi hallitus päätti keventää matkustusrajoituksia. Tieto rajoitusten purkamisesta tuli julki illalla 9.11. ennakoimattomasti: sen kertoja Günter Schabowski ei tiennyt päätöksen yksityiskohtia ja luki sen vahingossa suorassa tv-lähetyksessä. "Keskuskomitea on päättänyt avata rajanylityspaikat DDR:n ja liittotasavallan välillä." Kun toimittaja kysyi, milloin päätös tulee voimaan, vastasi Schabowski sen olevan hänen tietääkseen voimassa "heti, ilman viivettä". Näin ei kuitenkaan ollut tarkoitus.

Tieto kerrottiin myös länsisaksalaisilla ja tv-kanavilla. Berliinissä kymmenettuhannet ihmiset kiirehtivät muurille ja vaativat pääsyä toiselle puolelle. Hämmentyneet rajavartijat päästivät kansanjoukot läpi.

Matkustusvapauden yhteydessä DDR ilmoitti, että maassa järjestetään vapaat vaalit. Jo tuolloin uumoiltiin Saksojen yhdistymistä. Maat yhdistyivät lokakuussa 1990, kun DDR:n vapaiden vaalien tulos oli prosessia suosiva.


Berliinin muurin murtuminen 9.11.1989 aloitti uuden aikakauden ja oli kylmän sodan lopun alkua. Miten muuri aikoinaan rakennettiin ja minkälaista elämä oli jaetussa Berliinissä muurin varjossa?

Lue lisää:

Berliinin muurin murtui vuonna 1989 – Historialliset kuvat kertovat muurin dramaattisista vaiheista

Torstaina 9. marraskuuta 1989 tunnelma Berliinissä on epätodellinen ja kaoottinen. Ihmiset itkevät ilosta eivätkä tahdo uskoa silmiään. Itä- ja Länsi-Berliinin välinen raja on avattu. Berliinin muuri on murtunut. Miksi se ylipäätään rakennettiin?

Lue lisää:

10 kysymystä Berliinin muurista

Mitä tiedät Berliinin muurista? Testaa tietosi 10 kysymyksellä.

Lue lisää:

Berliinin muuri oli idän ja lännen synkeä rajalinja

Vuonna 1961 rakennettu Berliinin muuri symboloi 28 vuoden ajan Saksan ja koko Euroopan kahtiajakoa. Kylmän sodan tunnetuin ja konkreettisin monumentti murtui syksyllä 1989 sosialistisen järjestelmän alkavan romahduksen myötä.

Lue lisää:

Kiista Berliinistä 1961 kuumensi kylmän sodan uhkaavasti

Elokuun 13:ntena 1961 DDR sulki Berliinin itävyöhykkeen piikkilankaesteillä. Muutaman päivän kuluttua rajalle alkoi kohota betoninen muuri, joka jakoi kaupungin 28 vuoden ajan.

Keskustele