Hyppää pääsisältöön

Doris Lessing siirtyi scifiin

Realistisista afrikkalaisromaaneistaan tunnettu kirjailija havaitsi fantasian hyödyllisyyden.

Tietolaatikko

Doris Lessing sai Nobelin kirjallisuudenpalkinnon 2007.

Doris Lessing on britti, joka syntyi vuonna 1919 Persiassa ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Rhodesiassa.

Afrikan kokemukset, politiikka, sosiaaliset suhteet, kulttuurien törmäykset ja rotusyrjintä ovat olleet olennaisia teemoja hänen tuotannossaan.

Tuore science fiction -romaani "Shikasta" oli hänen kirjoistaan "lähimpänä suoraa poliittista kirjaa". Se oli tulosta suuttumuksesta, jonka synnytti ihmisen tapa kohdella maapalloa.

"Shikastasta" tuli viisiosaisen "Canopus Argossa"-sarjan avausteos.

Scifiin siirtyminen oli monille Lessingin lukijoille pettymys, mutta fantasia tarjosi mahdollisuuden asioiden etäännyttämiseen, niiden tarkasteluun kauempaa.

"En usko, että avaruudessa on älykkäämpi rotu. Mutta käytin sitä kirjassani kuvatakseni, miltä Maa näyttäisi sen silmissä."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto