Hyppää pääsisältöön

Doris Lessing siirtyi scifiin

Realistisista afrikkalaisromaaneistaan tunnettu kirjailija havaitsi fantasian hyödyllisyyden.

Tietolaatikko

Doris Lessing sai Nobelin kirjallisuudenpalkinnon 2007.

Doris Lessing on britti, joka syntyi vuonna 1919 Persiassa ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Rhodesiassa.

Afrikan kokemukset, politiikka, sosiaaliset suhteet, kulttuurien törmäykset ja rotusyrjintä ovat olleet olennaisia teemoja hänen tuotannossaan.

Tuore science fiction -romaani "Shikasta" oli hänen kirjoistaan "lähimpänä suoraa poliittista kirjaa". Se oli tulosta suuttumuksesta, jonka synnytti ihmisen tapa kohdella maapalloa.

"Shikastasta" tuli viisiosaisen "Canopus Argossa"-sarjan avausteos.

Scifiin siirtyminen oli monille Lessingin lukijoille pettymys, mutta fantasia tarjosi mahdollisuuden asioiden etäännyttämiseen, niiden tarkasteluun kauempaa.

"En usko, että avaruudessa on älykkäämpi rotu. Mutta käytin sitä kirjassani kuvatakseni, miltä Maa näyttäisi sen silmissä."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto