Hyppää pääsisältöön

Eduskunnan vai kansan radio

Niin 1940-luvun kuin 1960-luvun lopulla kiisteltiin Yleisradion henkilöstön poliittisesta väristä ja ohjelmiston valvonnasta.

Hella Wuolijokea syytettiin politiikan tuomisesta radioon, mutta juuri hänen saamansa potkut toivat poliittiset puolueet toden teolla mukaan yhtiön hallintoon.

Yleisradion politisoitumisesta esittävät käsityksensä mm. Yleisradion apulaisjohtaja Matti Anderzén, hallintoneuvoston pj Erkki Tuuli, kansanedustaja Tuure Junnila, tutkimussihteeri Paavo Lipponen ym. puolueiden edustajia.

Sosialidemokraatti Paavo Lipponen kannattaa politisoitumista, koska Yleisradio ei voi kellua irrallaan yhteiskunnan yläpuolella, vaan elää keskellä poliittisia ristiriitoja ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Kokoomuksen Tuure Junnila puolestaan vertaa jo vallitsevaa tilannetta siihen, että maassa ilmestyisi vain yksi, "Kansan Uutisten kaltainen" sanomalehti.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto