Hyppää pääsisältöön

Eduskunnan vai kansan radio

Niin 1940-luvun kuin 1960-luvun lopulla kiisteltiin Yleisradion henkilöstön poliittisesta väristä ja ohjelmiston valvonnasta.

Hella Wuolijokea syytettiin politiikan tuomisesta radioon, mutta juuri hänen saamansa potkut toivat poliittiset puolueet toden teolla mukaan yhtiön hallintoon.

Yleisradion politisoitumisesta esittävät käsityksensä mm. Yleisradion apulaisjohtaja Matti Anderzén, hallintoneuvoston pj Erkki Tuuli, kansanedustaja Tuure Junnila, tutkimussihteeri Paavo Lipponen ym. puolueiden edustajia.

Sosialidemokraatti Paavo Lipponen kannattaa politisoitumista, koska Yleisradio ei voi kellua irrallaan yhteiskunnan yläpuolella, vaan elää keskellä poliittisia ristiriitoja ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Kokoomuksen Tuure Junnila puolestaan vertaa jo vallitsevaa tilannetta siihen, että maassa ilmestyisi vain yksi, "Kansan Uutisten kaltainen" sanomalehti.

Teksti: Jukka Lindfors