Hyppää pääsisältöön

Eduskunta pui yleislakkoa 1956

Yleislakon jälkipyykkiä pestiin luonnollisesti myös eduskunnassa. Keskustelua herätti myös lakon aikainen tiedonvälitys.

Lakon aikana ilmestyi vain SAK:n oma lehti Palkkatyöläinen. Täyttä monopolia se ei sentään saanut, sillä radio-ohjelmat jatkuivat.

Porvarillisten puolueiden mielestä vain yhden lehden ilmestyminen oli sananvapauden rajoittamista. Vasemmisto puolestaan katsoi, että Yleisradio ja Suomen Tietotoimisto lietsoivat lakkolaisten vastaista mielialaa.

Lakon loputtua sosialidemokraattinen pääministeri Fagerholm sanoi eduskunnassa STT:n antaneen radiouutisissaan mielikuvituksellisia kuvauksia tapahtumista ja myötävaikuttaneen väärien huhujen levittämiseen.

Eduskunnassa kolme päivää yleislakon päättymisen jälkeen ovat äänessä SKDL:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hertta Kuusinen sekä kokoomuksen kansanedustaja Felix Seppälä.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto