Hyppää pääsisältöön

Eeva Joenpelto ja opus miesten maailmasta

Vuonna 1994 Joenpelto sai Finlandia-palkinnon romaanista ”Tuomari Müller, hieno mies”. Kirja käsitteli poikkeuksellisella tavalla rikasta ja kunniallista ihmistä.

Kirjailijan vakaumuksen mukaan köyhyys ei tehnyt ihmisestä automaattisesti jaloa. Todellista hyvyyttä ja jaloutta tapasi useimmiten ”synnynnäisesti varakkaiden ja sivistyneiden” keskuudessa.

Joenpelto kuitenkin epäröi kirjan julkaisemista, koska Suomessa ”ei ole tapana kirjoittaa romaaneja myötämielisessä hengessä rikkaista ja kunniallisista ihmisistä”.

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921-2004) käsitteli lukuisissa romaaneissaan suomalaista yhteiskuntahistoriaa eri näkökulmista. ”Rikas ja kunniallinen” –romaanissa (1984) hän halusi kuvata ”sivistynyttä varakasta miestä” ja tämän koettelemuksia.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto