Hyppää pääsisältöön

Eeva-Kaarina Volanen muistelee

Akateemikko ja näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen kertoo viimeiseksi jääneessä haastattelussaan pitkästä teatteriurastaan, näyttelijän työstä ja teatterin merkityksestä omalle elämälleen.

Eeva-Kaarina Volanen (1921 - 1999) syntyi Kuusankoskella. Hän vertaakin näyttelijän ja miksei yleensäkin ihmisen elämää kosken pauhuun ja pyörteisiin: komeaa ja kiehtovaa, mutta myös vaarallista. Lisäksi se on täynnä vauhtia, välillä edessä on suvanto. Jossain kaukana virta tasaantuu ja laskee mereen.

Eeva-Kaarina Volanen ei koskaan varsinaisesti päättänyt ryhtyä näyttelijäksi. Sellainen hänestä vain tuli. Nuorelle Volaselle liikunta oli tärkeää ja hän harrastikin tanssia. Omien sanojensa mukaan hän ajautui teatterialalle juuri tanssin ja liikunnan kautta. Volanen oli oppilaana legendaarisen Hilma Jalkasen tanssikoulussa, jossa keskeinen oppi oli ottaa mallia eläinten tavasta liikkua.

Vuonna 1945 Volanen aloitti työnsä Kansallisteatterissa Helsingissä. Teatterin suuret tähdet Tauno Palo, Ansa Ikonen, Aku Korhonen eivät pelottaneet Volasta, sillä hänellä ei ollut itsensä suhteen suuria vaatimuksia eikä hän odottanut, että hänelle tuotaisiin rooleja. Hän oli myös hyväksynyt mahdollisuuden, ettei teatteriura olisikaan häntä varten ja siksi hän oli varautunut henkisesti lähtemään teatterista.

Väitteet näyttelijöiden itsekeskeisyydestä Volanen haluaa kumota. Hän mukaansa näyttelijät eivät luule itsestään mitään. Päinvastoin. Jokaisella on tekemistä itsensä kanssa, ja ennen esitystä näyttelijä yrittää pitää itsensä koossa. Tulee myös hetkiä, jolloin näyttelijä tuskailee, miten hän pärjää roolissaan. Volanen toteaa, että taannoin hän oli vähällä kieltäytyä menemästä yleisön eteen, sillä hän oli alkanut hermostuttaa niin kovin. Ramppikuume ei hellitä, vaikka kokemusta olisi jo karttunut.

Eeva-Kaarina Volanen työskenteli Kansallisteatterissa 45 vuotta, mutta ohessa hän näytteli myös lukuisissa elokuvissa, joista tunnetuimpia ovat Ruma Elsa ja Katupeilin takana.

Jäätyään eläkkeelle teatterista Volanen jatkoi näyttelemistä ja esiintyi omissa runoiltamissaan.Eeva-Kaarina Volanen oli arvostettu ja palkittu näyttelijä. Hän sai muun muassa Pro Finlandian, Ida Aalberg -palkinnon sekä elokuva-alan Jussi-palkinnon neljä kertaa.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto