Hyppää pääsisältöön

Eeva-Liisa Mannerin haastattelu

Runoilija puhuu teatterille kirjoittamisen vaikeudesta, Espanjan marttyyriudesta ja teknistyneen maailman kadottamasta ilosta.

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) aloitti perinteisellä runolla 1940-luvulla, mutta nousi sitten suomalaisen modernismin kärkihahmojen joukkoon.

Vuonna 1968 häneltä ilmestyi kaksi keskeistä työtä, Andalusian maisemiin liittyvä runokokoelma "Fahrenheit 121" ja psykoanalyyttinen näytelmä "Poltettu oranssi".

Manner kirjoitti itselleen tai "kirjoitukselle". Yleisöä hän ei ajatellut työskennellessään, vaikka pitkin tekstiään selväkielisenä, suorastaan realistisena.

Andalusiassa se ymmärrettäisiin heti, hän sanoo.

Kuva ja ääni ovat säilyneessä filmi-insertissä epätahdissa, mutta haastattelun dokumenttiarvo korvannee puutteen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto