Hyppää pääsisältöön

Egyptin arabisosialismi kuihtui Nasserin kuolemaan

Egyptin karismaattinen presidentti Gamal Abdel Nasser menehtyi sydänkohtaukseen syyskuussa 1970. Nasser ehti johtaa kansakuntaansa 14 vuoden ajan.

Nasser pyrki arabimaailman yhdistämiseen ja toteutti arabisosialistiseksi nimitettyä talouden kansallistamispolitiikkaa Neuvostoliiton tuella. Hän oli perustamassa sitoutumattomien maiden liikettä ja nousi keulakuvaksi arabimaiden taistelussa Israelia vastaan.

Ennen kuolemaansa Nasser joutui kokemaan arabiyhtenäisyyden tappion, kun raju sisällissota alkoi Jordaniassa. Nasserin kauden päättyminen merkitsi Neuvostoliiton vaikutusvallan ratkaisevaa heikentymistä arabimaailmassa ja alkua Egyptin lähentymiselle länteen.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto