Hyppää pääsisältöön

Egyptin Nasser tiukkana Israelia vastaan

Palestiinan kriisin ydinkysymys ei ole, onko ratkaisu rauhanomainen - sen on oltava oikeudenmukainen, totesi Egyptin johtaja Gamal Abdel Nasser Ylen haastattelussa keväällä 1967.

Tasavallaksi muuttuneen Egyptin johtoon vuonna 1956 noussut eversti Gamal Abdel Nasser tähtäsi arabimaiden yhdistämiseen. Vuonna 1958 perustettuun Yhdistyneeseen arabitasavaltaan liittyivät Egyptin lisäksi myös Syyria ja Jemen, mutta liittoutuma purkautui jo kolmen vuoden kuluttua.

Palestiinan kysymys ja pysyvä epäluulo Israelin politiikkaa kohtaan antoivat leimansa Nasserin ulkopolitiikalle. Ensimmäiseen sotaansa Israelia vastaan hän joutui Suezin kanavan kansallistamisen jälkeen 1956.

Erkki Hatakka haastatteli Nasseria presidentti Urho Kekkosen valtiovierailun yhteydessä. Haastattelussa puhuttiin ydinaserajoituksista, sitoutumattomien maiden liikkeestä, siirtomaiden vapaustaistelusta ja tietenkin palestiinalaisista.

Muiden Afrikan maiden tavoin Egypti vastusti ydinaseita, eikä niillä spekulointi ollut Lähi-idän tilanteessa tarpeellista. Asevarusteluaan Egypti ei kuitenkaan katsonut voivansa lopettaa, vaikka maata oli siihen taivuteltu; syynä oli Nasserin mukaan Israelin uhka.

Ohjelma on lähetetty runsaat viisi kuukautta ennen Israelin ja arabimaiden kesäkuussa 1967 käymää kuuden päivän sotaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto