Hyppää pääsisältöön

Egyptin Nasser tiukkana Israelia vastaan

Palestiinan kriisin ydinkysymys ei ole, onko ratkaisu rauhanomainen - sen on oltava oikeudenmukainen, totesi Egyptin johtaja Gamal Abdel Nasser Ylen haastattelussa keväällä 1967.

Tasavallaksi muuttuneen Egyptin johtoon vuonna 1956 noussut eversti Gamal Abdel Nasser tähtäsi arabimaiden yhdistämiseen. Vuonna 1958 perustettuun Yhdistyneeseen arabitasavaltaan liittyivät Egyptin lisäksi myös Syyria ja Jemen, mutta liittoutuma purkautui jo kolmen vuoden kuluttua.

Palestiinan kysymys ja pysyvä epäluulo Israelin politiikkaa kohtaan antoivat leimansa Nasserin ulkopolitiikalle. Ensimmäiseen sotaansa Israelia vastaan hän joutui Suezin kanavan kansallistamisen jälkeen 1956.

Erkki Hatakka haastatteli Nasseria presidentti Urho Kekkosen valtiovierailun yhteydessä. Haastattelussa puhuttiin ydinaserajoituksista, sitoutumattomien maiden liikkeestä, siirtomaiden vapaustaistelusta ja tietenkin palestiinalaisista.

Muiden Afrikan maiden tavoin Egypti vastusti ydinaseita, eikä niillä spekulointi ollut Lähi-idän tilanteessa tarpeellista. Asevarusteluaan Egypti ei kuitenkaan katsonut voivansa lopettaa, vaikka maata oli siihen taivuteltu; syynä oli Nasserin mukaan Israelin uhka.

Ohjelma on lähetetty runsaat viisi kuukautta ennen Israelin ja arabimaiden kesäkuussa 1967 käymää kuuden päivän sotaa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto