Hyppää pääsisältöön

Einar Sundströmin uudenvuodenpuhe

Einar Sundström syrjäytti kiistellyn Hella Wuolijoen Ylen pääjohtajan paikalta vuonna 1949. Olympiavuonna 1952 pitämässään uudenvuodenpuheessa hän yllytti suomalaisia kohentamaan maansa brändiä: siistimään nurkkansa ja opettelemaan kohteliaisuutta.

Epäpoliittinen porvari Einar Sundström (1899–1974) johti Yleisradiota vuoteen 1964 asti. Hänen kaudellaan radio siirtyi ulalähetyksiin ja televisiotoiminta käynnistyi.

Uudenvuodenpuheessaan pääjohtaja ei tarkastellut pelkästään mennyttä vuotta vaan koko vuosisataa. Alkava vuosi oli olympiavuosi, joka nostaisi Suomen koko maailman tietoisuuteen.

Kasvojen peseminen, talojen maalaus ja takapihojen siivoaminen ei riittänyt. Kisaisännyyttä hoitavalta kansalta edellytettiin myös vieraanvaraisuutta ja hyväntahtoisuutta.

Tietolaatikko

Pääjohtaja Einar Sundström ei ollut kiinnostunut ohjelmatoiminnasta, vaan jätti sen ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoman (1904-1969) hoidettavaksi. Sundströmin ja Koskiluoman aikana Yleisradio vältti kannanottoja äärimmäisyyksiin asti. Aihetta ei voinut ottaa esille, mikäli oli pelättävissä, että se synnyttäisi keskustelua. Myös kevyt musiikki oli epäsuosiossa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto