Hyppää pääsisältöön

Eino Leinon jäljillä

”Lyriikkamme alkuvoimainen nero”, ”titaanimainen taiteilija” ja ”ihmisenä ilmiö” ovat vain eräitä luonnehdintoja, joita jälkimaailma on liittänyt Eino Leinoon.

Tietolaatikko

Eino Leino, s. 6.7.1878 (Paltamo) – k. 10. 1.1926 (Tuusula).

Virolainen lyyrikko Gustav Suits ja hänen suomalainen vaimonsa Aino tutustuivat Helsingissä suureen runoniekkaan ja boheemiin Eino Leinoon, josta tuli heidän perheystävänsä ja sittemmin vuokralaisensa.

Aino Suits kertoo 30 vuotta Leinon kuoleman jälkeen tämän suhteesta mm. kollega Aino Kallakseen, kristinuskoon, stimulansseihin ja omaisuuteen.

Suomen kahtiajakautuminen kansalaissodassa oli Leinolle suuri järkytys, ja vuonna 1921 kotimaahansa pettynyt runoilija matkusti Suitsien kera Viroon, jossa saamaansa vastaanottoon hän ihastui niin, että yritti jopa hakea maan kansalaisuutta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto