Hyppää pääsisältöön

Eino S. Repo ja informatiivisen ohjelmapolitiikan julistus

Pääjohtaja Eino S. Repo puhuu hallintoneuvoston juhlakokouksessa 1966. Ohjelmajulistus edusti lähinnä liberaalia porvarillista ajattelua.

Eino S. Repo (1919-2002) toimi Yleisradion pääjohtajana vuosina 1965-1969.

Revon johtoajatuksena oli informatiivinen ohjelmapolitiikka, joka tarkoitti "oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin perustuvan maailmankuvan tarjoamista". Tämä kuva muuttui sitä myöten kuin maailma muuttui ja tietomme siitä kehittyivät.

Se ei merkinnyt jonkin tietyn maailmankatsomuksen vaan "persoonallisuuden rakennusosien" tarjoamista. Erilaisia katsomuksia sai ja pitikin esittää. Yleisradiotoiminta pyrki kuitenkin "myötävaikuttamaan humaanisen ja demokraattisen arvojärjestelmän kehittämiseen".

"Reporadio" piti keskustelun herättämistä tärkeänä. Revon salliva suhtautuminen radikaalienkin mielipiteiden esittämiseen nostatti etenkin konservatiivisempien tahojen karvat pystyyn.

Tietolaatikko

Kiistelty pääjohtaja Eino S. Repo siirrettiin yhden kauden jälkeen ääniradion johtajaksi vuonna 1970

Repo oli tullut taloon kekkoslaisena, mutta valittiin radion johtoon kansandemokraattien mandaatilla

Revon aikana Yleisradio aloitti tutkimustoimintaan perustuvan pitkän tähtäyksen suunnittelun ja käynnisti omat radiouutiset

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto