Hyppää pääsisältöön

Eläintarhan juhlakisat

Sivuvaunulliset pyörät olivat vuoden 1958 ajoissa toista kertaa mukana. Luokasta löytyi Eläintarhan historian ainoa naispuolinen voittaja.

Tietolaatikko

500-kuutioisten moottoripyörien kilpailun paras oli edellisvuotinen voittaja, länsisaksalainen Ernst Hiller, jonka keskivauhti 112,4 km/h oli uusi rataennätys

Yli 2000-kuutioisten matkailuautojen kilpailun voitti ylivoimaisesti Curt Lincoln Ferrarilla

Pienemmän matkailuautoluokan paras oli Ruotsin C.G. Hammarlund Porscheineen

Yli 2000-kuutioisten avoimen autoluokan voitti ylivoimaisesti Englannin Graham Whitehead Aston Martinilla

Alle 2000-kuutioisten avoimen luokan kärkeen ajoi Le Mansin kaksinkertainen voittaja, englantilainen Ivor Bueb (Lotus), jonka rataennätys 26.38.03 vastasi 114 km/h:n keskinopeutta

20. Eläintarhanajossa sivuvaunullisten moottoripyörien kilpailun voittivat ranskalainen Jacques Drion ja saksalainen Ingeborg Stoll. Stoll oli kisojen ainut naisosanottaja ja koko Eläintarhanajojen historian ainoa naisvoittaja.

350-kuutioisten moottoripyörien kilpailun voitti Irlannin Austin Carson. Hänen aikansa 27.13.14 merkitsi yli 110 km/h keskinopeudetta. Toiseksi tuli Ruotsin ihailtu Susi-Olle Nygren, vuoden 1951 ykkönen. Formula Junior –sarjan vuonna 1962 voittanut Nygren on Eläintarhanajojen ainut sekä moottoripyörä- että autoluokassa voittanut ajaja.

Autoluokissa oli mukana yhdeksän ajokkia puutavaramies Carl-Johan Askolinin edellisvuonna perustamasta Askolinin tallista.

F3-luokassa Curt Lincoln ajoi Cooperillaan kahdeksannen voittonsa Eläintarhassa. Kaikkiaan hän keräsi kaksitoista ykkössijaa. Toiseksi tiukassa kisassa tuli Lincoln sitkeä kilpakumppani Heimo Hietarinta (Cooper). Fred Geitelin Cooper syttyi tuleen. Onnettomuuksien varalta järjestäjät olivat varautuneet käsisammuttimin.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto