Hyppää pääsisältöön

Elämää Nigeriassa

Edistyvää Nigeriaa vuonna 1963, ennen maan ensimmäistä sotilasvallankaappausta ja sisällissotaa.

Tietolaatikko

Vuodesta 1966 Nigerian johdossa vuorottelivat sotilashallitukset lukuunottamatta lyhyttä jaksoa 1970-80-lukujen taitteessa

1990-luvulla maan sotilashallinnon ihmisoikeusrikkomukset öljy-yhtiöiden vastaisia aktivisteja vastaan nostattivat kansainvälisen vastalausemyrskyn

Demokratia palautettiin Nigeriaan vuonna 1999

Etniset ja uskonnolliset jännitteet ovat jatkuneet 2000-luvulla maassa, joka

Vuonna 1960 itsenäistynyt Nigeria oli ennen vuotta 1966 yksi harvoista parlamentaarisesti hallituista maista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Nigeria oli ”englantilaista ennakkoluulottomuutta” osoittaen muodostettu siirtomaa-ajan tavanomaiseen tyyliin heimorajoista piittaamatta. Kitkaa oli etenkin jorubain ja Itä-Nigerian ibojen välillä.

Kaikki nigerialaiset olivat opinhaluisia. "Parhaimpien perheiden" lapset lähetettiin kouluun entiseen emämaahan Englantiin.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto