Hyppää pääsisältöön

Elämää Nigeriassa

Edistyvää Nigeriaa vuonna 1963, ennen maan ensimmäistä sotilasvallankaappausta ja sisällissotaa.

Tietolaatikko

Vuodesta 1966 Nigerian johdossa vuorottelivat sotilashallitukset lukuunottamatta lyhyttä jaksoa 1970-80-lukujen taitteessa

1990-luvulla maan sotilashallinnon ihmisoikeusrikkomukset öljy-yhtiöiden vastaisia aktivisteja vastaan nostattivat kansainvälisen vastalausemyrskyn

Demokratia palautettiin Nigeriaan vuonna 1999

Etniset ja uskonnolliset jännitteet ovat jatkuneet 2000-luvulla maassa, joka

Vuonna 1960 itsenäistynyt Nigeria oli ennen vuotta 1966 yksi harvoista parlamentaarisesti hallituista maista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Nigeria oli ”englantilaista ennakkoluulottomuutta” osoittaen muodostettu siirtomaa-ajan tavanomaiseen tyyliin heimorajoista piittaamatta. Kitkaa oli etenkin jorubain ja Itä-Nigerian ibojen välillä.

Kaikki nigerialaiset olivat opinhaluisia. "Parhaimpien perheiden" lapset lähetettiin kouluun entiseen emämaahan Englantiin.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto