Hyppää pääsisältöön

Elämäni niin kuin en sitä muistanut

Otteita tutkivan journalismin MOT-ohjelmasta, jossa ruoditaan 2002 suomeksi julkaistua Georg Henrik von Wrightin muistelmateosta: Elämäni niin kuin sen muistan. Ohjelma vertailee muistelmien sisältöä von Wrightin aikaisempiin lehtikirjoituksiin ja kirjeisiin.

Ohjelman mukaan von Wright piti Englantia toisen maailmansodan aikana verenhimoisena imperialismina. Saksan kansallissosialismia hän ei tuominnut, vaan odotti sen kehittyvän toimivaksi järjestelmäksi. Häntä ei kuitenkaan voi pitää natsina eikä edes natsimielisenä.

Von Wright toimi sodan aikana armeijan tiedotuslaitoksen propagandayksikössä. Hänen tehtävänään oli mm. kirjoittaa propagandauutisia Ruotsin lehdistölle. Kirjoitukset puolustelivat mm. Suomen toimia Itä-Karjalassa.

Georg Henrik von Wright ei halunnut antaa haastattelua ohjelmaan.

Teksti: Seija Aunila

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto