Hyppää pääsisältöön

”Eldankajärven” lotta Lunkreeni

Erkki Tiesmaa kertoi "Eldankajärven jää" -rallissaan sumppia keittelevästä naishahmosta, jonka esikuva tuli julkisuuteen vasta vuosikymmenien päästä.

Muonituslotta Elsa Vanhala (os. Lampi) palveli Uhtualla samassa yksikössä kuin valistusupseeri Tiesmaa. Hän toimi rintamalla koko sodan ajan.

Omasta osuudestaan lauluun Vanhala kuuli vasta 1980-luvulla laulun riimittelyyn osallistuneelta Jouko Pesolalta. Lampi-nimi ei ollut sopinut säveleeseen, joten lauluun päätyi keksitty "Lunkreeni".

Rempseää "Eldankajärven jäätä" ei alkuun pidetty sopivana sotaviihteenä, koska se vitsaili viinasta ja hevosten muonitustilanteen heikkouksista. Siitä tuli kuitenkin todellinen sota-ajan hitti. Elsa Vanhalaa haastateltiin ”Nainen sodassa” –kirjan julkistamistilaisuudessa 1995.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto