Hyppää pääsisältöön

”Eldankajärven” lotta Lunkreeni

Erkki Tiesmaa kertoi "Eldankajärven jää" -rallissaan sumppia keittelevästä naishahmosta, jonka esikuva tuli julkisuuteen vasta vuosikymmenien päästä.

Muonituslotta Elsa Vanhala (os. Lampi) palveli Uhtualla samassa yksikössä kuin valistusupseeri Tiesmaa. Hän toimi rintamalla koko sodan ajan.

Omasta osuudestaan lauluun Vanhala kuuli vasta 1980-luvulla laulun riimittelyyn osallistuneelta Jouko Pesolalta. Lampi-nimi ei ollut sopinut säveleeseen, joten lauluun päätyi keksitty "Lunkreeni".

Rempseää "Eldankajärven jäätä" ei alkuun pidetty sopivana sotaviihteenä, koska se vitsaili viinasta ja hevosten muonitustilanteen heikkouksista. Siitä tuli kuitenkin todellinen sota-ajan hitti. Elsa Vanhalaa haastateltiin ”Nainen sodassa” –kirjan julkistamistilaisuudessa 1995.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto