Hyppää pääsisältöön

Elli Tompuri lähikuvassa

Kuperkeikalla uransa aloittanut teatterinainen Elli Tompuri teki läpimurtonsa Saloména Kansallisteatterissa vuonna 1905. Välivuosina Berliinissäkin esiintynyt näyttelijätär perusti kansalaissodan jälkeen Helsinkiin Vapaan Näyttämön.

Vapaa Näyttämö sai ristiriitaisen vastaanoton. Uuden eurooppalaisen draaman seksuaalisesti vapautuneet naishahmot samastettiin kulttuuribolshevismiin.

Koska Tompuri ei saanut vakituisia kiinnityksiä kotimaan näyttämöillä, hän teki mm. monia kiertueita Yhdysvalloissa.

1930-luvulla hänen natsisminvastaiset esityksensä saivat vastakaikua vasemmistossa ja kiinnittivät Etsivän Keskuspoliisin huomion ”punaiseen diivaan”. 1940-luvulla Elli Tompuri julkaisi kolmiosaiset muistelmansa.

Elli Tompuri eli vuosina 1880-1962.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto