Hyppää pääsisältöön

Elli Tompuri lähikuvassa

Kuperkeikalla uransa aloittanut teatterinainen Elli Tompuri teki läpimurtonsa Saloména Kansallisteatterissa vuonna 1905. Välivuosina Berliinissäkin esiintynyt näyttelijätär perusti kansalaissodan jälkeen Helsinkiin Vapaan Näyttämön.

Vapaa Näyttämö sai ristiriitaisen vastaanoton. Uuden eurooppalaisen draaman seksuaalisesti vapautuneet naishahmot samastettiin kulttuuribolshevismiin.

Koska Tompuri ei saanut vakituisia kiinnityksiä kotimaan näyttämöillä, hän teki mm. monia kiertueita Yhdysvalloissa.

1930-luvulla hänen natsisminvastaiset esityksensä saivat vastakaikua vasemmistossa ja kiinnittivät Etsivän Keskuspoliisin huomion ”punaiseen diivaan”. 1940-luvulla Elli Tompuri julkaisi kolmiosaiset muistelmansa.

Elli Tompuri eli vuosina 1880-1962.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto