Hyppää pääsisältöön

Elmu valtasi Lepakkoluolan kulttuurille

Graffiti "Elmulle tämä talo" Lepakkoluolan päädyssä
Graffiti "Elmulle tämä talo" Lepakkoluolan päädyssä Kuva: Touko Yrttimaa / Yle graffitit,Elävän musiikin yhdistys (Elmu),Liekkihotelli,1979 (albumi)

Elävän musiikin yhdistys Elmun aktivistit aloittivat 19. elokuuta 1979 omavaltaisesti entisen alkoholistien yömajan siivouksen tunnuksenaan "Musiikkitalo Helsinkiin".

Elävän musiikin yhdistys ilmoitti, että sen tarkoituksena on auttaa Helsingin kaupunkia kunnostamaan tilat kulttuuria varten.

"Lepakoksi" tai "Lepakkoluolaksi" kutsuttu rakennus sijaitsi Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1. Lepakon valtaus yhdistettiin Koijärvi-liikkeen edustamaan suoran kansalaisaktivismiin. Se nähtiin osaksi vaihtoehtoliikehdintää, johon kuului mm. omakustanteisten pienlehtien vyöry.

Neuvottelujen jälkeen kaupunki vuokrasi talon Elmulle nimelliskorvauksella. Yhdistys joutui kuitenkin itse vastaamaan kiinteistön hoidosta ja remonttitöistä.

Lepakko toimi kuitenkin aktiivisena musiikkitalona vuoteen 1999 asti, jolloin se purettiin liikerakennuksen tieltä.

Elmun ja Radio Cityn perustaja sekä Lepakon vahva mies Christian Moustgaard (1950–2018) vieraili Arto Nybergissä joulukuussa 2011. Kulttuurivaikuttaja oli tuolloin puuhaamassa taiteiljakoti Jallukkaa Helsingin Jätkäsaareen. Haastattelussa kerrattiin myös Lepakon ja Elmun vaiheita Moustgaardin näkökulmista.

Tietolaatikko

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry perustettiin Helsingissä 17.5.1978. Lepakkoluolan purkamisen jälkeen sen toimipaikkana on ollut Helsingin Hietalahdessa sijaitseva Nosturi. Elmu viettää 40-vuotisjuhliaan 17.5.2018.

Kommentit