Hyppää pääsisältöön

Elmu valtasi Lepakkoluolan kulttuurille

Elävän musiikin yhdistys Elmun aktivistit aloittivat 19. elokuuta 1979 omavaltaisesti entisen alkoholistien yömajan siivouksen tunnuksenaan "Musiikkitalo Helsinkiin".

Elävän musiikin yhdistys ilmoitti, että sen tarkoituksena on auttaa Helsingin kaupunkia kunnostamaan tilat kulttuuria varten.

"Lepakoksi" tai "Lepakkoluolaksi" kutsuttu rakennus sijaitsi Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1. Lepakon valtaus yhdistettiin Koijärvi-liikkeen edustamaan suoran kansalaisaktivismiin. Se nähtiin osaksi vaihtoehtoliikehdintää, johon kuului mm. omakustanteisten pienlehtien vyöry.

Neuvottelujen jälkeen kaupunki vuokrasi talon Elmulle nimelliskorvauksella. Yhdistys joutui kuitenkin itse vastaamaan kiinteistön hoidosta ja remonttitöistä.

Lepakko toimi kuitenkin aktiivisena musiikkitalona vuoteen 1999 asti, jolloin se purettiin liikerakennuksen tieltä.

Elmun ja Radio Cityn perustaja sekä Lepakon vahva mies Christian Moustgaard (1950–2018) vieraili Arto Nybergissä joulukuussa 2011. Kulttuurivaikuttaja oli tuolloin puuhaamassa taiteiljakoti Jallukkaa Helsingin Jätkäsaareen. Haastattelussa kerrattiin myös Lepakon ja Elmun vaiheita Moustgaardin näkökulmista.

Tietolaatikko

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry perustettiin Helsingissä 17.5.1978. Lepakkoluolan purkamisen jälkeen sen toimipaikkana on ollut Helsingin Hietalahdessa sijaitseva Nosturi. Elmu viettää 40-vuotisjuhliaan 17.5.2018.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto