Hyppää pääsisältöön

Elokuva-aitan äänestysvoittajat

Filmialan fanilehden lukijat valitsivat vuoden 1952 suosikkinsa. Eeva-Kaarina Volanen voitti naisnäyttelijöiden kisan, Tauno Palo miesten sarjan.

Tietolaatikko

Vuonna 1932 aloittanut Elokuva-aitta järjesti vuosittaisia lukijaäänestyksiä kotimaisen ja ulkomaisen elokuvan parhaista suorituksista

Elokuva-aittaa edelsivät Suomen ensimmäinen elokuvalehti Filmiaitta (1921-1932) ja Elokuva, joka järjesti lukijoilleen suosikkiäänestyksen jo vuonna 1930

Parhaaksi elokuvaksi Elokuva-aitan lukijat valitsivat "Kesäillan valssin", joka toi myös ohjaajapalkinnon Hannu Lemiselle.

Fox Filmsin johtaja Erik Lönnberg vastaanotti Bette Davisin ja Gregory Peckin kunniakirjat ulkomaisessa luokassa.

Elokuva-aitan plakettien jakotilaisuudessa esiintyivät Tauno Palo ja Kipparikvartetti.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto