Hyppää pääsisältöön

Elvis Presleyn kuolema hiljensi myös Suomessa

Elvis Presley (1954).
Elvis Presley (1954). Elvis Presley (1954). Kuva: AP Graphics Bank Elvis Presley

Elviksen kuolema 16. elokuuta 1977 pysäytti sekä Amerikassa että muualla. Rock 'n' rollin kuninkaan menehtymisestä kerrottiin Suomessa uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa. Radiossa kuultiin Peter von Baghin tekemä muisto-ohjelma laulajasta. A-studion jutussa nähdään lyhyitä kuvavälähdyksiä 18. elokuuta 1977 pidetyistä hautajaisista.

Peter von Baghin ohjelma Elviksestä esitettiin elokuun lopussa 1977. Elvis Presley (1935–1977) oli von Baghin mukaan ”toteutumaton ihminen”. Elviksen ääni toi ”viestin ihmisestä, joka kärsi ja kesti ja pystyi luomaan”.

Harva ajanvietteen suuri tähti oli Elviksen tavoin ”ulkokuori” – amerikkalaisen unelman teatraalinen, ”melkein posliininen mutta samaan aikaan pettävä ja hauras ilmaus”.

Kaiken laulajaa ympäröineen markkinamekkalan keskellä eli kuitenkin lahjakas ihminen.

Marilyn Monroen tapaan Elviskään ei ilmiönä tarjonnut yksinkertaisia vastauksia, ja juuri hänen hahmonsa arvoituksellisuus teki siitä mielenkiintoisen.

Jälkimmäinen audio on Aamun peilin lähettämä kuolinuutinen hieman lyhennetyssä muodossa.

Lue lisää:

Paavo Noponen Elvis-ilmiön jäljillä

Sinivalkoinen ääni Paavo Noponen kertoi uudesta Amerikan ihmeestä Suomen radiossa jo vuonna 1956: "Kiihkeät rumpusoolot kaikuvat, ja kaiken tämän keskellä karjuu tai uikuttaa Elvis Presley väännellen väkivaltaisesti itseään ja ääntään..."

Kommentit