Hyppää pääsisältöön

Empaattinen ohjelmapolitiikka oli Sakari Kiurun kantavia ajatuksia

Pääjohtaja pohtii Yleisradion asemaa muuttuneessa tiedotusilmastossa. Sakari Kiurun johtajakaudella Ylen monopoli murtui radioalalla.

Satelliitti- ja kaapelitelevisiot haastoivat 1980-luvulla Yleisradion kilpailuun tv-sektorilla.

Ottaisiko Yle mallia Italiasta, jossa vapaa kilpailu oli johtanut "amerikkalaistyyppisen ohjelmiston tyranniaan", Kiurulta kysyttiin vuonna 1984. Pääjohtajan mielestä Ylen tuli kilpailla suomalaisella viihteellä ja luopua siitä, mitä muut tarjosivat.

"Empaattinen ohjelmapolitiikka" oli Kiurun kantavia ajatuksia. Se tarkoitti esimerkiksi ohjelmantekijöiden asettumista käsittelemiensä henkilöiden näkökulmaan. Katsojan tulisi voida nähdä ohjelmissa esitetyt kohtalot ja tapahtumat ominaan.


Tietolaatikko

Valt.kand, kasvatustieteen tohtori h.c. Pentti Sakari Kiuru (s. 1926) toimi Yleisradion pääjohtajana vuosina 1980-89

Kiuru tuli Yleisradioon Kulutusosuuskuntien Keskusliitosta vuonna 1975 demarien saatua TV1:n johtajan paikan, jota Kiuru hoiti vuoteen 1979

Kiurun aikana Yleisradio loi yhdessä MTV:n ja Nokian kanssa kolmannen valtakunnallisen tv-verkon

Hänen kaudellaan tehtiin myös päätös radion uudesta kanavajaosta

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto