Hyppää pääsisältöön

Entisajan vaivaishoito

Vielä 1900-luvun alussa kunnallisen sosiaalitoimen olennainen osa olivat vuotuiset, orjamarkkinoita muistuttavat vaivaishuutokaupat.

Orpoja, mielisairaita ja vaikeavammaisia annettiin kunnan maksamaa korvausta vastaan yksityisille hoidokeiksi.

Vaivaisen sai hoidettavakseen se, joka suostui ottamaan hänet halvinta korvausta vastaan. Muut vähäosaiset saivat turvautua viranomaisten hätäapuun, hyväntekeväisyysjärjestöihin ja kerjuuseen.

Vasta vuoden 1922 köyhäinhoitolaki velvoitti kunnat huolehtimaan jokaisesta vaikeuksiin joutuneesta.

Niilo Ihamäki kertoo ohjelmassaan 1900-luvun alun ihmismarkkinoista.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto