Hyppää pääsisältöön

Erillissota vai sotaliitto?

Suomi katsoi joutuneensa uuteen sotaan Neuvostoliiton pommitettua sen aluetta 25.6.1941. Mutta jo sitä ennen maa oli sitoutunut sodankäyntiin Saksan rinnalla. Lähtökohdat ja tavoitteet olivat kuitenkin erilaiset kuin liittolaisella.

Osaa suomalaisista elähdyttivät toiveet bolshevismin tappiosta ja Suur-Suomesta. Yleisempää oli silti pelko ja epäluulo Neuvostoliiton aikeita kohtaan sekä pyrkimys saada hyvitystä talvisodan katkerasta rauhasta.

Suomalais-saksalainen aseveljeys ei Saksassakaan ollut itsestäänselvyys. Suomalaiset olivat suhtautuneet natsismiin hyvinkin happamasti.

Professori Mauno Jokipii ja dosentti Ohto Manninen erittelevät jatkosodan syitä vuonna 1981 tehdyssä ohjelmassa. Kooste sisältää autenttisia äänitteitä jatkosodan ajalta.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto