Hyppää pääsisältöön

Erillissota vai sotaliitto?

Suomi katsoi joutuneensa uuteen sotaan Neuvostoliiton pommitettua sen aluetta 25.6.1941. Mutta jo sitä ennen maa oli sitoutunut sodankäyntiin Saksan rinnalla. Lähtökohdat ja tavoitteet olivat kuitenkin erilaiset kuin liittolaisella.

Osaa suomalaisista elähdyttivät toiveet bolshevismin tappiosta ja Suur-Suomesta. Yleisempää oli silti pelko ja epäluulo Neuvostoliiton aikeita kohtaan sekä pyrkimys saada hyvitystä talvisodan katkerasta rauhasta.

Suomalais-saksalainen aseveljeys ei Saksassakaan ollut itsestäänselvyys. Suomalaiset olivat suhtautuneet natsismiin hyvinkin happamasti.

Professori Mauno Jokipii ja dosentti Ohto Manninen erittelevät jatkosodan syitä vuonna 1981 tehdyssä ohjelmassa. Kooste sisältää autenttisia äänitteitä jatkosodan ajalta.

Teksti: Jukka Lindfors