Hyppää pääsisältöön

Erkki Ertama oli Suomen sähköurkupioneeri

Vaikkei Erkki Ertamaa voi tunnettuudeltaan verrata iskelmälaulajiin, harva suomalainen on välttynyt hänen soittamaltaan musiikilta. Ertamaan henkilöityi 1960-luvulla modernin uutuuden, sähköurkujen sointi.

Erkki Ertama (1927-2010) oli ahkeraan studiomuusikko, tv-ohjelmien säestäjä ja säveltäjä. Hän oli Bela Bartok -spesialisti, joka teki myös vauhdikkaita hittejä nuorisolaulaja Lasse Liemolalle.

Ertaman uralle mahtui suuri määrä mainos- ja elokuvamusiikkia. Palattuaan Darmstadtin uuden musiikin päiviltä Ertama sai tehtäväkseen Hermoprässi-nimisen lyhytelokuvan soundtrackin ja päätti säveltää siihen "anarkistista, hullua musiikkia", jossa ei olisi päätä eikä häntää. Satsaus kannatti: filmi sai musiikistaan ja käsikirjoituksestaan Grand Prix -palkinnon Cannesissa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto