Hyppää pääsisältöön

Etelä-Afrikan kuristettu sanoma

Toimittaja Martti Silvennoinen kuvailee kuinka rotuerottelu vaikutti kulttuuriin Etelä-Afrikassa vuonna 1969. Laillistettua rotusortoa harjoitettiin niin kulttuurin, taiteen kuin urheilunkin alueilla.

Kun Silvennoinen 1950-luvun lopulla oli tehnyt sarjan afrikkalaisia matkakertomuksia, ei Etelä-Afrikan apartheid vielä juurikaan kuohuttanut ulkomaailmaa. Kymmenen vuotta myöhemmin tilanne oli tyystin muuttunut.

Vuonna 1969 lähetetty ohjelma kuvaa monia tapoja, joilla apartheid toimi kulttuurin ja taiteen alueilla. Radiotoiminta suosi rotuerottelua jopa urheiluselostuksissa. ja kun laulaja Dusty Springfield ilmoitti aikovansa esiintyä Etelä-Afrikassa monirotuiselle yleisölle, hänelle luvattiin viisumi vain, jos hän vahvistaisi kirjallisesti luopuvansa aikeestaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto