Hyppää pääsisältöön

Etelä-Amerikan suurvallat Brasilia ja Argentiina

Martti Silvennoinen haastatteli Etelä-Amerikan isoimpien valtioiden päämiehiä sotilasvallankaappausten alla vuonna 1963.

Joao Goulart valittiin Brasilian presidentiksi vuonna 1961. Armeija katsoi Goulartin nojautuvan liikaa vasemmistoon, ja hänet syrjäytettiin ja ajettiin maanpakoon vuoden 1964 sotilaskaappauksessa.

Eri sotilasjuntat hallitsivat Brasiliaa seuraavat kaksi vuosikymmentä vuoteen 1985 saakka ajoittain varsin kovin ottein.

Argentiinan presidentiksi tuli vuonna 1963 Arturo Illia, joka ei kuitenkaan onnistunut ratkaisemaan maan talousongelmia. Vuonna 1955 syrjäytetyn presidentti Perónin suosion noustessa uudelleen armeija otti jälleen vallan jo seuraavana vuonna.

Puolueet kiellettiin, kongressi hajotettiin ja valta keskitettiin presidentin käsiin.

Lukuunottamatta Perónin lyhyttä kautta 1970-luvulla Argentiinassa olivat vallassa vaihtelevat sotilashallitukset vuoteen 1983. Martti Silvennoisen reportaasi on vielä toiveikas.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto