Hyppää pääsisältöön

ETYK Kekkosen uran huipentuma

Presidentti Urho Kekkoselle Etyk-konferenssi oli kansainvälinen näytönpaikka. Kotimaassa tuki Kekkosen ulkopolitiikalle oli tuolloin vahvimmillaan.

Suurvaltajohtajien saapuminen Helsinkiin koettiin Suomessa tärkeäksi tunnustukseksi Suomen puolueettomuuspolitiikalle.

Kekkonen sanoi Etyk-konferenssin avajaissanoissaan, että tuskin mikään tapahtuma on nostattanut suomalaisissa sellaisia toiveita kuin Etykin kokoontuminen.

Turvallisen kehityksen jatkuminen vaati Kekkosen mukaan sotilaallisen liennytyksen lisäksi kansainvälistä taloudellista ja yhteiskunnallista yhteistyötä.

Presidentti Kekkoselle tapahtuma oli hänen ulkopoliittisen uransa huipentuma. Kekkosella ei ollut juurikaan oppositiota, ja hänelle pedattiin jo Etykin aikana jatkokautta vuoden 1978 jälkeen.

Kekkonen otti henkilökohtaisesti vastaan lähes kaikki Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuneet valtiojohtajat. Kekkonen otti vastaan myös Neuvostoliiton johtajan Leonid Brežnevin, joka saapui Suomeen junalla.

ETYK

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK, Etyk) ensimmäinen vaihe oli ulkoministerien kokous Helsingissä vuonna 1973, toinen Genevessä pidetyt neuvottelut 1973–1975 ja kolmas Helsingissä pidetty huippukokous 1975.

Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa 1975 pidetyssä huippukokouksessa olivat mukana 35 maan valtionpäämiehet: kaikki Euroopan valtiot (Albaniaa ja Andorraa lukuun ottamatta) sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Kommentit