Hyppää pääsisältöön

Etyk-päätösasiakirjan allekirjoitus

Etykin päätösasiakirja allekirjoitettiin Finlandia-talossa 1. elokuuta 1975. Päätösasiakirjan eli nk. Helsingin julistuksen allerjoitti 35 valtion edustajat.

ETYK

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK, Etyk) ensimmäinen vaihe oli ulkoministerien kokous Helsingissä vuonna 1973, toinen Genevessä pidetyt neuvottelut 1973–1975 ja kolmas Helsingissä pidetty huippukokous 1975.

Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa 1975 pidetyssä huippukokouksessa olivat mukana 35 maan valtionpäämiehet: kaikki Euroopan valtiot (Albaniaa ja Andorraa lukuun ottamatta) sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Etykin päätösasiakirja jakautuu neljään asiaryhmään, joita kutsutaan koreiksi. Niissä käsitellään mm. rajojen loukkaamattomuutta ja turvallisuuskysymyksiä, talous- ja kulttuurivaihtoa sekä vapaampaa liikkumista valtioiden välillä.

Osapuolet korostivat sisällössä eri puolia. Neuvostoliiton leiri korosti sitä, että tuolloin vallinneet olot ja rajat taattiin, länsimaat taas korostivat yhteyksien ja ihmisoikeuksien parantamista.

Suomi ja muut puolueettomat maat olivat tyytyväisiä, että niiden ajama puolueettomuuslinja sai siunauksen.

Allekirjoittajina toimivat Saksan liittotasavallan liittokansleri Helmut Schmidt, Saksan demokraattisen tasavallan puoluejohtaja Erich Honecker, Yhdysvaltain presidentti Gerald R. Ford, Itävallan liittokansleri Bruno Kreisky, Belgian pääministeri Leo Tindemans, Bulgarian kommunistisen puolueen 1. sihteeri Todor Zhivkov, Kanadan pääministeri Pierre Elliott Trudeau, Kyproksen presidentti Makarios, Tanskan pääministeri Anker Jörgensen, Espanjan pääministeri Carlos Arias Navarro, Suomen presidentti Urho Kekkonen, Ranskan presidentti Valéry Giscard d’Estaing, Britannian pääministeri Harold Wilson, Kreikan pääministeri Konstantin Karamanlis, Unkarin kommunistisen puolueen 1. sihteeri Janos Kádár, Irlannin pääministeri Liam Cosgrave, Islannin pääministeri Geir Hallgrímsson, Italian pääministeri Aldo Moro, Liechtensteinin pääministeri Walter Kieber, Luxemburgin pääministeri Gaston Thorn, Maltan pääministeri Dom Mintoff, Monacon pääministeri André Saint-Mleux, Norjan pääministeri Tryggve Bratteli, Alankomaiden pääministeri J.M. den Uyl, Puolan työväenpuolueen 1. sihteeri Edvard Gierek, Portugalin presidentti Francisco da Costa Comes, Romanian presidentti Nicolae Ceausescu, San Marinon valtiosihteeri Gian Luigi Berti, Vatikaanin edustaja Agostino Casaroli, Ruotsin pääministeri Olof Palme, Sveitsin liittopresidentti Pierre Graber, Tshekkoslovakian presidentti Gustav Husák, Turkin pääministeri Süleyman Demirel, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev, Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto