Hyppää pääsisältöön

Etyk-päätösasiakirjan allekirjoitus

Etykin päätösasiakirja allekirjoitettiin Finlandia-talossa 1. elokuuta 1975. Päätösasiakirjan eli nk. Helsingin julistuksen allerjoitti 35 valtion edustajat.

ETYK

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK, Etyk) ensimmäinen vaihe oli ulkoministerien kokous Helsingissä vuonna 1973, toinen Genevessä pidetyt neuvottelut 1973–1975 ja kolmas Helsingissä pidetty huippukokous 1975.

Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa 1975 pidetyssä huippukokouksessa olivat mukana 35 maan valtionpäämiehet: kaikki Euroopan valtiot (Albaniaa ja Andorraa lukuun ottamatta) sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Etykin päätösasiakirja jakautuu neljään asiaryhmään, joita kutsutaan koreiksi. Niissä käsitellään mm. rajojen loukkaamattomuutta ja turvallisuuskysymyksiä, talous- ja kulttuurivaihtoa sekä vapaampaa liikkumista valtioiden välillä.

Osapuolet korostivat sisällössä eri puolia. Neuvostoliiton leiri korosti sitä, että tuolloin vallinneet olot ja rajat taattiin, länsimaat taas korostivat yhteyksien ja ihmisoikeuksien parantamista.

Suomi ja muut puolueettomat maat olivat tyytyväisiä, että niiden ajama puolueettomuuslinja sai siunauksen.

Allekirjoittajina toimivat Saksan liittotasavallan liittokansleri Helmut Schmidt, Saksan demokraattisen tasavallan puoluejohtaja Erich Honecker, Yhdysvaltain presidentti Gerald R. Ford, Itävallan liittokansleri Bruno Kreisky, Belgian pääministeri Leo Tindemans, Bulgarian kommunistisen puolueen 1. sihteeri Todor Zhivkov, Kanadan pääministeri Pierre Elliott Trudeau, Kyproksen presidentti Makarios, Tanskan pääministeri Anker Jörgensen, Espanjan pääministeri Carlos Arias Navarro, Suomen presidentti Urho Kekkonen, Ranskan presidentti Valéry Giscard d’Estaing, Britannian pääministeri Harold Wilson, Kreikan pääministeri Konstantin Karamanlis, Unkarin kommunistisen puolueen 1. sihteeri Janos Kádár, Irlannin pääministeri Liam Cosgrave, Islannin pääministeri Geir Hallgrímsson, Italian pääministeri Aldo Moro, Liechtensteinin pääministeri Walter Kieber, Luxemburgin pääministeri Gaston Thorn, Maltan pääministeri Dom Mintoff, Monacon pääministeri André Saint-Mleux, Norjan pääministeri Tryggve Bratteli, Alankomaiden pääministeri J.M. den Uyl, Puolan työväenpuolueen 1. sihteeri Edvard Gierek, Portugalin presidentti Francisco da Costa Comes, Romanian presidentti Nicolae Ceausescu, San Marinon valtiosihteeri Gian Luigi Berti, Vatikaanin edustaja Agostino Casaroli, Ruotsin pääministeri Olof Palme, Sveitsin liittopresidentti Pierre Graber, Tshekkoslovakian presidentti Gustav Husák, Turkin pääministeri Süleyman Demirel, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev, Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto