Hyppää pääsisältöön

Etyk-päätösasiakirjan allekirjoitus

Etykin päätösasiakirja allekirjoitettiin Finlandia-talossa 1. elokuuta 1975. Päätösasiakirjan eli nk. Helsingin julistuksen allerjoitti 35 valtion edustajat.

ETYK

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK, Etyk) ensimmäinen vaihe oli ulkoministerien kokous Helsingissä vuonna 1973, toinen Genevessä pidetyt neuvottelut 1973–1975 ja kolmas Helsingissä pidetty huippukokous 1975.

Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa 1975 pidetyssä huippukokouksessa olivat mukana 35 maan valtionpäämiehet: kaikki Euroopan valtiot (Albaniaa ja Andorraa lukuun ottamatta) sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Etykin päätösasiakirja jakautuu neljään asiaryhmään, joita kutsutaan koreiksi. Niissä käsitellään mm. rajojen loukkaamattomuutta ja turvallisuuskysymyksiä, talous- ja kulttuurivaihtoa sekä vapaampaa liikkumista valtioiden välillä.

Osapuolet korostivat sisällössä eri puolia. Neuvostoliiton leiri korosti sitä, että tuolloin vallinneet olot ja rajat taattiin, länsimaat taas korostivat yhteyksien ja ihmisoikeuksien parantamista.

Suomi ja muut puolueettomat maat olivat tyytyväisiä, että niiden ajama puolueettomuuslinja sai siunauksen.

Allekirjoittajina toimivat Saksan liittotasavallan liittokansleri Helmut Schmidt, Saksan demokraattisen tasavallan puoluejohtaja Erich Honecker, Yhdysvaltain presidentti Gerald R. Ford, Itävallan liittokansleri Bruno Kreisky, Belgian pääministeri Leo Tindemans, Bulgarian kommunistisen puolueen 1. sihteeri Todor Zhivkov, Kanadan pääministeri Pierre Elliott Trudeau, Kyproksen presidentti Makarios, Tanskan pääministeri Anker Jörgensen, Espanjan pääministeri Carlos Arias Navarro, Suomen presidentti Urho Kekkonen, Ranskan presidentti Valéry Giscard d’Estaing, Britannian pääministeri Harold Wilson, Kreikan pääministeri Konstantin Karamanlis, Unkarin kommunistisen puolueen 1. sihteeri Janos Kádár, Irlannin pääministeri Liam Cosgrave, Islannin pääministeri Geir Hallgrímsson, Italian pääministeri Aldo Moro, Liechtensteinin pääministeri Walter Kieber, Luxemburgin pääministeri Gaston Thorn, Maltan pääministeri Dom Mintoff, Monacon pääministeri André Saint-Mleux, Norjan pääministeri Tryggve Bratteli, Alankomaiden pääministeri J.M. den Uyl, Puolan työväenpuolueen 1. sihteeri Edvard Gierek, Portugalin presidentti Francisco da Costa Comes, Romanian presidentti Nicolae Ceausescu, San Marinon valtiosihteeri Gian Luigi Berti, Vatikaanin edustaja Agostino Casaroli, Ruotsin pääministeri Olof Palme, Sveitsin liittopresidentti Pierre Graber, Tshekkoslovakian presidentti Gustav Husák, Turkin pääministeri Süleyman Demirel, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev, Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto