Hyppää pääsisältöön

F3-sarja toista kertaa Eläintarhassa

12. Eläintarhanajon kohokohta oli 500-kuutioisten kääpiö- eli F3-autojen tiivistunnelmainen kilpailu. Curt Lincolnista tuli vuonna 1950 kääpiöautojen suomalaissankari.

Tietolaatikko

Raine Lampinen (Triumph) voitti moottoripyörien C-luokan 104.2 km:n keskituntinopeudella

Eläintarhassa alusta asti mukana ollut Lampinen oli kaikkiaan ajojen historian menestynein suomalaispyöräilijä

”Pohjoismaisen erikoisurheiluautoluokan” (tehdasvalmisteiset ja muunnellut urheiluautot) yllätysvoittaja oli vauhdikkaasti ajanut 21-vuotias ruotsalainen Gunnar Carlsson (Ford Special), ja toiseksi tuli SPJ Keinänen Jaguarillaan

Puoli autonmittaa ruotsalaisen Åke Jönssonin perässä maaliin ehti Suomen Erik Lindqvist, jolla Jönssonin tavoin oli ajokkinaan Effyh.

Kilpailun jälkeen ”Erik Lindqvistin” paljastui tennispelaajana tunnetuksi Curt Lincolniksi, josta vuosien mittaan tuli Eläintarhan voitokkain ajaja.

Ruotsin J. Anderssonin auto pyörähti ennen Kuolemankurvia ympäri hajoten palasiksi. Kuljettaja itse selvisi lievin polvivammoin.

C-luokan moottoripyörien kilpailussa Suomen Walter Bergström joutui myös kolariin.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto