Hyppää pääsisältöön

Fagerholm tuomitsi lakkoliikkeen

Pääministeri Karl-August Fagerholm tuomitsi kovin sanoin kommunistien lakkoliikkeen. Syksyllä 1949 pitämässään radiopuheessa hän totesi, että kommunistien tavoitteena oli horjuttaa demokraattista yhteiskuntaa.

Hallituspolitiikassa paitsioon ajetut ja SAK:ssa vähemmistöksi jääneet kommunistit pyrkivät syyskesällä 1949 nostattamaan laajan lakkoliikkeen hallitsemiensa ammattijärjestöjen voimin.

SAK ei hyväksynyt työehtosopimusten vastaisia palkankorotusvaatimuksia ja erotti kommunistijohtoiset liitot keskusjärjestön jäsenyydestä.

Sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen pääministeri Fagerholm luonnehti lakkolaisia radiopuheessaan ”häikäilemättömien poliittisten pelurien tiedottomiksi välikappaleiksi”.

Liikehdinnän päämääränä oli hänen arvionsa mukaan sekasorto ja yhteiskunnan painaminen polvilleen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto