Hyppää pääsisältöön

Fagerholm tuomitsi lakkoliikkeen

Pääministeri Karl-August Fagerholm tuomitsi kovin sanoin kommunistien lakkoliikkeen. Syksyllä 1949 pitämässään radiopuheessa hän totesi, että kommunistien tavoitteena oli horjuttaa demokraattista yhteiskuntaa.

Hallituspolitiikassa paitsioon ajetut ja SAK:ssa vähemmistöksi jääneet kommunistit pyrkivät syyskesällä 1949 nostattamaan laajan lakkoliikkeen hallitsemiensa ammattijärjestöjen voimin.

SAK ei hyväksynyt työehtosopimusten vastaisia palkankorotusvaatimuksia ja erotti kommunistijohtoiset liitot keskusjärjestön jäsenyydestä.

Sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen pääministeri Fagerholm luonnehti lakkolaisia radiopuheessaan ”häikäilemättömien poliittisten pelurien tiedottomiksi välikappaleiksi”.

Liikehdinnän päämääränä oli hänen arvionsa mukaan sekasorto ja yhteiskunnan painaminen polvilleen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto