Hyppää pääsisältöön

Folkkari-Hectorista tuli suomirockin pioneeri

Hector nousi suomenkielisen rockin johtotähdeksi 1970-luvun alussa. Tätä oli kuitenkin edeltänyt jo pitkä harrastus musiikin parissa. Kolmen haastattelun kokonaisuus kertoo lauluntekijän varhaisista vaiheista ja hiukan myöhemmistäkin ajoista.

Hectorin eli Heikki Harman (s. 20.4.1947) suuri läpimurto tapahtui vuonna 1973 Herra Mirandos -albumin myötä. Samana vuonna aloittanut Iltatähti-ohjelma haastatteli tuoretta tähtiartistia tämän pukuhuoneessa. Folkbändi Cumuluksen lauluntekijästä oli jo tullut yksi suomeksi lauletun rockin uranuurtajista.

Hector oli ehtinyt harrastaa musiikkia enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo vuosikymmenen ajan. Vuonna 1993 radioidussa Miten minusta tuli minä -ohjelmassa hän kertoo lapsuudestaan, nuoruudestaan ja ensiaskelistaan musiikkimaailmasta.

Reino Helismaan ja Georg Malmsténin laulutekstit tekivät nuoreen Heikki Harmaan aikanaan lähtemättömän vaikutuksen. Paul Ankaa ihaillut muusikonalku aloitti uransa rautalankabändeissä The Sharks ja Les Mirages.

Kun Beatles-aika koitti, vannoutunut soolokitaristi kieltäytyi opettelemasta sointusoittoa ja sai potkut. Folk-innostuksen iskiessä akordisäestys oli kuitenkin pakko opetella. Levy-yhtiön kykyjenetsijä löysi nuoren boheemilaulajan folk-klubilta, ja ensisingle Palkkasoturi ilmestyi vuonna 1965. Hector oli syntynyt.

Vuonna 1969 Hector oli perustamassa kansan- ja maailmanmusiikkiyhtye Cumulusta. Ensimmäinen sooloalbumi Nostalgia ilmestyi vuonna 1972. Seuraavana vuonna julkaistun Herra Mirandosin (1973) jälkeen Hector ilmoitti jättävänsä Cumuluksen vähemmälle siirtyäkseen yhä enemmän rockin suuntaan.

Siviilissä Harma työskenteli radiotoimittajana Ylessä. Kuten edellä mainitusta vuoden 1973 tehdystä Iltatähti-haastattelusta ilmenee, eräät tiedotusvälineet väittivät hänen soittavan radiossa omia levyjään. "Anteeksipyyntö ei tule riittämään", Hector toteaa panettelusta.

Vapaaksi taiteilijaksi Hector heittäytyi vasta 1980-luvun lopulla. Hän on hyvin erilainen kuin siviiliminänsä: Heikki Harma on "tavallinen kundi", laulaja vakuutti Arto Nybergille vuonna 2004.

Tietolaatikko

Vuoden 2016 loppuun mennessä Hectorilta oli julkaistu kolmattakymmentä albumia ja saman verran erilaisia kokoelmia. Hänen parhaiten menestyneitä levyjään ovat mm. Herra Mirandos (1973), Hectorock I (1974), Varjot ja lakanat (1988), Yhtenä iltana (1990), In Concert 1966–1991 (1991), Ei selityksiä (2004) ja Hauras (2014). Hector on tehnyt runsaasti laulutekstejä myös muille artisteille, mm. Katri Helenalle, Maaritille, Freemanille ja Samuli Edelmannille. Julkaistuja sanoituksia oli 2000-luvun alussa kertynyt kaikkiaan toista tuhatta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto