Hyppää pääsisältöön

Ford ja Brežnev tapasivat Helsingissä 1975

Helsingin ETYK-huippukokouksen aikana heinäkuussa 1975 Neuvostoliiton kommunistipuolueen pääsihteeri Leonid Brežnev ja Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford tapasivat toisensa Neuvostoliiton suurlähetystössä. Molemmat osapuolet tähtäsivät strategisten aseiden käytön rajoittamiseen.

Neuvostoliitto ja Yhdysvallat olivat allekirjoittaneet ensimmäisen SALT-sopimuksen 1972.

SALT tähtäsi strategisten aseiden käytön rajoitukseen, ja ensimmäisessä vaiheessa allekirjoitettiin ohjustentorjuntajärjestelmiä ja strategisia hyökkäysaseita rajoittava sopimus. Näitä yhdessä kutsutaan SALT I -sopimukseksi.

Vuonna 1975 sopimuksen jatkoneuvottelut olivat jäissä, ja suurjohtajien tapaamiselta Helsingissä odotettiin paljon. Läpimurtoa ei kuitenkaan tullut pitkistä neuvotteluista huolimatta. Ford ja Brežnev kuitenkin korostivat, että neuvottelujen henki oli ystävällinen ja rakentava.

SALT II:sta päästiin sopuun vasta neljä vuotta myöhemmin vuonna 1979. Se ei tosin astunut virallisesti koskaan voimaan. SALTia seurasivat START-aseneuvottelut, jotka saatiin päätökseen vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Helsingin hengestä saatiin esimerkki Puolan ja Saksan liittotasavallan välillä käydyissä neuvotteluissa. Puola lupasi sen saksalaissyntyisten asukkaiden muuttaa kotimaahansa. Vastineeksi Länsi-Saksa lupasi rahaa ja lainoja.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto