Hyppää pääsisältöön

Formula Juniorit toistamiseen Eläintarhassa

Carl-Otto Bremeristä tuli vuoden 1961 Eläintarhanajojen yllätysvoittaja Formula Junior -luokassa. Vuonna 1960 ohjelmaan otetusta luokasta tuli yleisön suosikki.

Tietolaatikko

500-kuutioisten moottoripyörien luokan voitti uusiseelantilainen Peter Pawson

350-kuutioisten sarjan voittanut etelärhodesialainen Tommy Robinson tuli isojen pyörien luokassa toiseksi

Pienten urheiluautojen kilpailun voitti Iso-Britannian David Hitches (Lola)

Isojen urheiluautojen kilpailun voitti Curt Lincoln keskinopeudella 119 km/h, joka oli uusi rataennätys. Mukana oli myös Timo Mäkinen.

Midget-luokassa (F3) oli mukana 15 autoa. Vuosina 1958-1959 Curt Lincoln oli jättänyt Heimo Hietarinnan kahdesti kakkoseksi. Vuonna 1960 osat vaihtuivat, ja tänä vuonna järjestys pysyi samana.

Formula Juniorien (1000-1100 cm)kilpailun voitti yllättäen suomalainen Carl-Otto Bremer (Elva). Luokassa oli kaikkiaan 17 osanottajaa.

Nurmikolle kiilattu Curt Lincoln jäi 7. sijalle. Tanskalaisen Sten Hansenin auto syttyi palamaan.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto