Hyppää pääsisältöön

Frank Zappa Suomessa

Kun nimekäs amerikkalainen rockartisti saapui ensi kertaa kylmään pohjoiseen maahan, ilmeni että yhdelläkään musiikkitoimittajalla ei ollut häneltä mitään kysyttävää.

Pressitilaisuuden alkajaisiksi levy-yhtiön edustaja Matti Laipio varoittaa toimittajia ”tylsistä kysymyksistä”. Niinpä noin neljännestuntiin ei kukaan tohdi pukahtaakaan. ”Eikö olekin kiehtovaa?” Frank Zappa tokaisee jossain vaiheessa.

Tiedotustilaisuuden jälkeisessä haastattelussa Zappa puhuu mm. musiikin kategorisoinnista, ensilevyjensä yhteiskunnallisista kommentaareista, teatterin ja musiikin yhdistämisestä ja perinteisen rock &; rollin noususta. Zappan rock and roll -parodia Cruising with Ruben & the Jets (1968) oli 1970-luvun rockrevivalin aikoihin jälleen ajankohtainen.

Seuraavana vuonna tehdyssä haastattelussa ovat aiheina Zappan suhde klassiseen musiikkiin, Mothers-nimen historia, politiikan osuus Zappan musiikissa ja hänen levyjensä menekki.

Ilpo Saunio ja Matti Laipio puhuttivat Zappaa radioon Tukholmassa vuonna 1972. Miehet keskustelivat mm. Zappan suhteesta John Cageen ja muihin taidemusiikin avantgardisteihin.

Osia haastattelusta kuullaan Saunion ja Pekka Gronowin radio-ohjelmassa, jossa Zappa arvioidaan 1960-luvun popmusiikin merkittävimmäksi säveltäjäksi.

Zappa oli luonut uuden soivan maailman, joka lähestyy funktioltaan sanomalehteä tai sarjakuvaa. Oli vaikea sanoa, muuttiko se maailmaa – musiikkia ainakin.

Tietolaatikko

Kitaristi-säveltäjä Frank Zappa (1940-1993) oli populaarimusiikin rohkeimpia kokeilijoita ja uuden etsijöitä.
Mothers of Invention -yhtyeen johtaja hän loi 1960-luvun lopulla maineensa ronskia yhteiskunnallista satiiria viljelevillä albumeilla, kuten "Freak Out!", "Absolutely Free" ja "Lumpy Gravy".
Jazz- ja rockmuusikot ovat arvostaneet Zappaa etenkin omaperäisenä ja taitavana kitaristina. Zappa teki yhteistyötä myös konserttimusiikin edustajien kanssa ja piti mm. Igor Stravinskia ja Edgar Varèsea tärkeänä vaikuttajanaan.

Kommentit