Hyppää pääsisältöön

Gagarinin sensaatiolento kesti alle 2 tuntia

Maailman ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin lensi Maan kiertoradalla 12. huhtikuuta 1961. Lento kesti vain 108 minuuttia, mutta riitti mullistamaan maailman.

Neuvostoliiton Juri Gagarin ammuttiin ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen 12. huhtikuuta 1961. Historiallinen 108 minuutin lento teki ex-valimotyöläisestä aikansa kuuluisimman henkilön.

Gagarin lensi Vostok 1 -aluksella Maan ympäri maksimissaan 327 km:n korkeudessa.

Gagarin lähti matkaan kello 8.07 Moskovan aikaa. Kello 9.59 uutistoimisto TASS ilmoitti, että tapahtumasta on tulossa tiedotus.

Suurissa kaupungeissa väki säntäsi kaduille juhlimaan saavutusta. Neuvostoliiton johto julisti uuden aikakauden alkaneen ihmiskunnalle ja vetosi aseriisunnan puolesta.

Yleisradion uutislähetyksessä kuvattiin Gagarinin lentoa ja sen herättämiä tunnelmia. Ohjelmassa kuultiin myös lentäjän radioviestejä aluksestaan Maahan.

Lehdistötilaisuudessaan 27-vuotias Gagarin itse toivoi pääsevänsä näkemään myös vieraita planeettoja. Hänestä tuli Neuvostoliiton kansallissankari ja juhlittu hahmo niin sosialistimaissa kuin lännessäkin. Maailmankuululle miehelle oli yllättäen ilmaantunut Yhdysvalloista uusia ruhtinaallisia sukulaisia, jotka hän kuitenkin kohteliaasti torjui.

Urotyönsä jälkeen Gagarin oli Neuvostoliiton ykkösvaltti propagandasodassa kapitalismia vastaan.

Keskustele