Hyppää pääsisältöön

Gregory Peck Suomessa

Helsinki meni sekaisin tammikuussa vuonna 1953, kun amerikkalainen filmitähti saapui visiitille.”Poliisilla oli täysi työ ylläpitää järjestystä”, filmiraportti kertoo vierailusta.

Gregory Peckin katse sai ”naisten sydämet kiivaaseen sykintään ja hymy heidän polvensa tutisemaan”. Tukholmassa hän oli saanut naispuoliset kansalaiset pyörtyilemään, meillä siltä sentään vältyttiin.

Suomessa Peck tutustui mm. Yhdysvaltain tiedotustoimistoon, USA:n suurlähetystöön, Senaatintoriin, Olympiastadioniin, Lastenlinnan sairaalaan ja Sokoksen tavarataloon.

Elokuvateatteri Metropolissa hänet kukitti Ansa Ikonen, joka pääsi myös tanssimaan vieraan kanssa. Hotelli Kämpissä Peck sai Annikki Arnilta lahjaksi puukkovalikoiman ja Valma Kivitieltä Elokuva-aitta-lehden kunniaplaketin.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Gregory Peck (1916-2003) oli 1950-luvulla maailman suosituimpia miesnäyttelijöitä.

Peck teki läpimurtonsa vuonna 1945 elokuvassa ”Taivasten valtakunnan avaimet”

Vuonna 1953 hänen tuorein filminsä oli ”Kilimandzharon lumet”

Suomen-vierailua seuranneena vuonna "suomalaisten vävypoika" otti eron Greta-vaimoastaan


  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto