Hyppää pääsisältöön

Haastateltavana Bertrand Russell

Brittiläinen aatelispasifisti oli perustamassa kansainvälistä Sadankomitea-liikettä. Toimittaja Erkki Raatikainen kohtasi filosofin, matemaatikon ja loogikon vuonna 1962.

Bertrand Russell (1872–1970) pani tuotannollaan alulle nk. analyyttisen filosofian. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1950.

Russell otti voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin puolustaen niissä rationalismin ja humanismin periaatteita. Hän oli vakaumuksellinen pasifisti ja kuului 50-luvulla ydinaseita vastustavaan tiedemiesryhmään Albert Einsteinin tavoin.

Hän toimi v. 1956 perustetun Ydinaseiden vastaisen kampanjan eli CND:n puheenjohtajana ja johti myös Britanniassa vuonna 1960 perustettua "Sadan komiteaa" (Committee of 100), joka pyrki aseistariisuntaan väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden avulla. 89-vuotias jaarli vangittiin vuonna 1961 seitsemäksi päiväksi hänen johdettuaan tuhansien ihmisten istumamielenosoitusta maan puolustusministeriön edessä.

Teksti: Jukka Lindfors